Hinderbanor – Fakta, historia och tävlingsformer!

Hinderbanor har använts sedan urminnes tider för att träna militära styrkor och ända sedan de gamla romarna och grekerna har arméstyrkor tränat upp sina kroppar med hjälp av smart uträknade hinderbanor. Med dess smarta upplägg ger de dels en snabb utvärdering av en persons styrka, kondition, koordination och smidighet och dels så kan en person själv använda sig av denna typ av träning för att träna upp sig.

Barn på en lekplats

Några typiska moment man finner i klassiska hinderbanor världen över är hängövningar, klättringsövningar, balansövningar och krypövningar. Alla som har barn, eller som har varit i en större lekpark, eller på en bra skolas skolgård har sett hinderbanor de luxe, för barnen kör på hardcore övningar av den här sorten utan att man ens tänker på det, eftersom det är deras dagliga lek.

Börja tänka på det när du passerar barn som leker för du kommer att bli förvånad över deras styrka och smidighet när de häver sig och lyfter sin kroppsvikt med sina små armar när de klättrar runt, det är faktiskt väldigt fascinerande att se, så se till att inte missa det!

Addera viktväst för extra träning!

Om man är tillräckligt tränad för att överhuvudtaget klara av hinderbanelopp utan att svimma så kan man pusha det lite extra genom att använda sig av en viktväst. Nu är det kanske att ta det ett steg längre än vad som behövs då hinderbana i sig är ganska extremt om man bara tränar ”vanligt”. Det är dock alltid kul att utmana sig själv och man behöver ju inte köra på den allra tyngsta av västarna, utan man kan testa lite med mindre vikt. Till exempel en 10 kg viktväst är ganska lagom till en nybörjare på hinderbanor.

Det är viktigt att välja en slitstark viktväst som sitter bra när man kör hinderbanor. Vårat toppval som passar utmärkt för detta är: Thunder Fitness PRO.

Hinderbana som tävlingsform

Tough viking hinderbana med eller utan viktväst

OCR (Obstacle Course Racing) är tävlingsformen av hinderbana och det finns ett flertal sådana att välja mellan i Sverige, om man har lust att kolla upp hur stark och uthållig man är. Detta är knappast något för mesar, utan det krävs att man har koll på sin kropp och att man är van vid tuffare träning, annars klarar man inte av många minuter av OCR!

Det finns en anledning till att det mest utmanande av dessa hinderbanelopp kallas för ”Tough Viking”, om man säger så. Är det så att du är vältränad och tränar mycket och ofta så är detta det perfekta sättet för dig att utmana dig själv och pusha dig själv lite mer än vanligt. Är det istället så att du är otränad, men drömmer om att bli vältränad så är det ett hett tips att kolla in denna typ av tävlingar för då kan man sätta upp en plats i detta lopp som det absoluta målet med sin träning för då har man verkligen något att vänta på!