Den vanligaste vikten på viktvästar är helt klart 10 kg. Det finns främst två anledningar till det, det är helt enkelt så att en 10 kg viktväst är väldigt lagom vikt för de allra flesta. De passar alldeles utmärkt till promenader och powerwalks, men man kan även springa med dem. Den andra anledningen torde nog vara priset. Viktvästar kan vara ganska dyra, speciellt de tyngre modellerna. Därför är en viktväst på 10 kg ofta i sammanhanget relativt billig.

Viktväst 10 kg – Topplista

Utbudet av 10 kg västar är också det största, här har vi samlat de bästa modellerna enligt oss.

Thunder Fitness Viktväst 10 kg

Viktväst 10 kg bäst i test

Bästa köp av 10 kg väst enligt oss! En väldigt stor fördel är att den finns i 2 versioner beroende på hur lång man är. De två modellerna heter ”small” och ”normal” och gränsen för dem är 178 cm. Small modellen skulle även kunna sägas vara en ”dam” modell, den passar helt enkelt extra bra för kvinnor.

Denna modell kan nog sägas vara bäst i test då den i skrivande stund (15 dec 2021) har hela 71 recensioner och omdömen med ett snitt på 4,7/5. Normal modellen har 17 omdömen med ett snitt på 4,6.

Klicka här för att läsa mer och köpa på Thunder Fitness!

Iron Gym Weight Vest

Iron Gym Weight Vest 10 kg

En klassisk modell som funnits på marknaden länge. Den finns bara i en storlek och är aningen mindre en många andra standardvästar. Den kan sägas ligga lite mittemellan ovanstående västar.

Iron Gym är ett av de största träningsredskaps och gym märkena i världen. De är främst kända för att göra produkter för hemmaträning och funktionell träning. Precis som med liknande västar kan du ta ut viktpåsarna och på så sätt variera vikten mellan 1 och 10 kg.

Läs mer och köp på Svenskt Kosttillskott eller Gymgrossisten!

Abilica Weight Vest Flexi

abilica viktväst

Denna viktväst på 10 kg kommer från norska Abilica. Den skiljer sig lite från de två västarna ovan då den spänns fast med plastspännen istället för kardborreband. Det kan ju vara lite av en smaksak vad man föredrar. Men vår uppfattning är att kardborreband funkar bättre. Det är lättare att få västen att sitta tajt och bra.

Den har också uttagbara viktpåsar, men inte lika många som ovanstående modeller. Alltså kan du inte ändra vikten i lika små steg, dock är det inte så noga för de flesta.

Läs mer och köp på Svenskt Kosttillskott eller Gymgrossisten!

Vad du kan göra med en viktväst på 10 kg

Vi tänkte här lista de främsta och mest effektiva användningsområdena för en 10 kg viktväst. Det som dessa västar helt klart används allra mest till är:

  • Promenader och powerwalks
  • Löpning/jogging

Det finns två stora anledningar för ovanstående användande och det är viktnedgång samt att förbättra kondition/flås. Även om det såklart bara är väldigt hälsosamt också.

Det är som sagt en väldigt bra vikt just för att promenera eller springa med. Mindre vikt är ofta för enkelt och tyngre det motsatta. För promenader kan det dock fungera med några kilo extra för vissa, men det kan även bli lite väl slitsamt. 10 kg kilo är helt enkelt mer än tillräckligt för de flesta. Däremot när man springer så är det definitivt få personer som skulle vilja ha mer vikt. Mer sannolikt är att 10 kg är lite för tungt för vissa att springa med. Men som tur är kan man plocka ut viktpåsar i de flesta viktvästar. I alla fall i de som vi rekommenderar ovan.

Kroppsviktsövningar

Sen ska vi också nämna att man såklart även kan göra kroppsviktsövningar med dessa 10 kg viktvästarna. Till exempel chins, dips, armhävningar, sit ups, utfallssteg med mera. Men det är nog vanligare att de som vill ha en viktväst i det syftet köper en som är lite tyngre. Men det beror såklart på hur stark man är.

Viktnedgång

Ett annat passande användningsområde är att ha på sig viktvästen i vardagen. Syftet med detta är att gå ner i vikt genom kroppens ”inbyggda våg” som det finns en del forskning på, mer info om det samt vår lista på övriga viktvästar hittar ni på startsidan.