Gå ner i vikt med promenader

Vill du gå ner i vikt? Du är knappast ensam, det är en av de vanligaste önskningarna i västvärlden idag. I detta inlägg kommer vi fokusera specifikt på hur man kan gå ner i vikt med promenader.

Att gå ner i vikt handlar i stort sett bara om 2 faktorer, nämligen:

  1. Hur mycket kalorier du äter
  2. Hur mycket kalorier du förbränner (hur mycket du tränar/rör på dig)

Dessa 2 punkter hänger såklart ihop, desto mer kalorier du förbränner desto mer kan du äta utan att gå upp i vikt. För att gå ner i vikt behöver du helt enkelt göra av med mer kalorier än du får i dig. Detta kan uppnås antingen genom att äta väldigt lite, röra på sig extra mycket eller en kombination av de båda. Vi kommer inte gå in på kosten i detta inlägg utan endast hur du kan förbränna massvis kalorier på ett enkelt sätt.

Gå ner i vikt med promenader – Det mest effektiva sättet?

Thunder Fitness PRO 10kg

Detta är den bästa viktvästen enligt oss, Klicka här för att läsa mer och köpa på Thunder Fitness!

Det finns många sätt att förbränna kalorier på. Vissa är mer effektiva och vissa mindre. Till exempel att träna styrketräning förbränner väldigt lite kalorier. Vill man bygga muskler är det optimalt med gym såklart, men för att gå ner i vikt är det ingen höjdare.

Det som ofta anses bäst är joggning och det håller vi med om. Problemet är bara att många tycker det är alldeles för tråkigt och/eller jobbigt så det som händer är att de aldrig ger sig ut och springer. Vissa som är väldigt överviktiga har även problem med löpning eftersom det är alldeles för ansträngande och skaderisken ökar också nämnvärt.

Därför kan man säga att promenader är ett av de absolut bästa sätten att gå ner i vikt på eftersom det är större chans att man verkligen gör det kontinuerligt. Det största minuset med promenader är dock att det tar längre tid att bränna kalorier jämfört med till exempel löpning. Man bränner på ett ungefär dubbelt så mycket kalorier när man joggar jämfört med promenerar. Det innebär att du måste promenera i 2h för att uppnå samma effekt som att jogga i 1h.

Maximera effekten av promenader med en viktväst!

Gå ner i vikt med promenaderFör den som ändå vill promenera kan man göra det hela mycket effektivare med hjälp av en viktväst. Om du tar på dig en viktväst när du promenerar kommer du direkt bränna mer kalorier för varje steg du tar. Detta helt enkelt för att benen och kroppen måste arbeta extra hårt för att förflytta den tyngre vikten.

  • Om du adderar en 10 kg viktväst förbränner du runt 12-20% mer kalorier (Det beror på hur mycket du väger i förhållande till viktvästens vikt, det blir större % skillnad för en 50 kg person jämfört med en 90 kg och så vidare)
  • Om du adderar en 20 kg viktväst förbränner du runt 25-40% mer kalorier
  • Om du adderar en 30 kg viktväst förbränner du runt 45-55% mer kalorier

OBS att promenera med en 30 kg viktväst är inget man börjar med, det kan slita mycket på leder med mera och man bör trappa upp det långsamt.

De flesta viktvästar har uttagbara vikter så man kan börja lågt på t.ex. 5 kg om man är liten. Men för de allra flesta är en 10 kg viktväst alldeles lagom. Väger man under 60-70 kg behöver man troligtvis inte någonsin gå över 10 kg heller.

Sammanfattningsvis

Med hjälp av en viktväst kommer du kunna gå ner i vikt med promenader på ett snabbt, enkelt och effektivt sätt! En stor fördel är ett det är mycket enklare att ge sig ut på en promenad än en löptur vilket resulterar i att du faktiskt gör det. Det största problemet med att gå ner i vikt för de allra flesta är att de tyvärr inte har nog med motivation för att göra något överhuvudtaget.

För att hitta en bra viktväst kan du spana in vår topplista med de bästa västarna på marknaden!

2 Comments

  1. Mats Vennström april 3, 2020
    • admin april 3, 2020